Teknik Power White hat, grey hat dan black hat

 on Thursday  

Baiklah, hari ini saya akan berkongsi mengenai white hat, grey hat dan black hat untuk Search Engine Optimization (SEO) dari segi definisi dan contoh:
Teknik White Hat
Teknik White Hat bererti anda membuat laman web atau blog mengikut rules search enjin seperti yahoo dan google - buat satu website, paparkan pendapat anda, lakukan link exchange dan melawat ke blog orang lain. Pendek kata ia cara biasa yang kita lakukan. So skang jom tengok teknik grey hat pulak.
Teknik Grey Hat
Saya percaya ramai yang menggunakan teknik ini tapi tak perasan. Teknik Grey hat contohnya adalah seperti mengambil content orang lain - edit - dan paparkan di web/blog anda. Editing dilakukan pun sebab taknak panalti dek google. Siapa yang tak biasa, sila beritahu :P
Teknik Black Hat
Teknik black hat pula merupakan teknik spam enjin carian. Mereka menggunakan perisian untuk mengubah content website dan secara automatik, so blog mereka boleh siap dalam masa 10 minit. Pastu ada 100 website pulak tu. Lagi satu, kebiasaanya web yang menggunakan black hat ni tak lawa, tiru content orang lain bulat-bulat dan tak update sangat.
"Habis apa guna diorang wat camtu?"
"Tak kisahlah langgar etika ke, copyright ke, apa ke…Asalkan aku dapat duit!"
Tujuan blackhatters (si pengguna blackhat) adalah untuk mendapatkan DUIT. Tapi AWAS, teknik black hat yang kantoi - dikesan oleh google akan membuatkan web anda di buang dari penyenaraian mereka dan akaun adsense anda akan diban! So fikir dulu sebelum bertindak, dan bertindak cara bijak - jangan kantoi :D
Ada apa dengan Teknik white,grey and black hat seo?
"Abes teknik black hat berbahaya, kenapa orang nak buat jugak"
Cara ni dapat buatkan pengguna disenaraikan di bahagian teratas Search Engine (yahoo, google). Makin tinggi di enjin carian, makin ramailah pelawat blog. Bila dah ramai tu, mesti yang ada klik adsense, klik chitika ads, klik affiliate produk di blog kita. So its about Money jugak lah ;)

Teknik Power White hat, grey hat dan black hat 4.5 5 Irfan Zack Thursday Baiklah, hari ini saya akan berkongsi mengenai white hat, grey hat dan black hat untuk Searc...


No comments:

Post a Comment

J-Theme