Cara Untuk Lajukan uTorrent -Tutorial

Wednesday

Guide Utk Lajukan Torrent Korang

1. Pastikan korang buat IP static
2. Pastikan korang buat OS half-open connections jadi 50 keatas (utk WinXP SP2/SP3)
3. Pastikan korang pilih open port antara 49152â??65534
4. Pastikan korang set open port kat router/modem
5. Pastikan korang buat exception kat firewall
6. Pastikan port korang tak buta....nak tau check kat sini http://www.canyouseeme.org/
7. Pastikan korang pakai client yg power mcm utorrent 1.9 Beta
8. Pastikan korang pakai web proxy utk bypass tracker offline (timeout)(cth : proxomitron/privoxy )
9. Pastikan korang install peerguardian atau ipfilter atau Protowall(salah satu sahaja)
10. Pastikan korang tukar QoS Bandwidth Reserve Limit kepada 0
11. Pastikan korang enable IPv6 (utk XP dan utorrent 1.8+ user sahaja).Experimental !!!!
12. Pastikan korang buat portforward dan excepton firewall utk port 1024-5000
13. Enable P2P Networking Services dekat Add/Remove Windows Component 


Faktor lain yang mempengaruhi speed korang

1. IP Address : kadang2 kalau setting mmg superb tapi IP pulak tak cantek, boleh jadi slow gak.

2. Tempat korang TMNUT tgh "downgrade" cabel atau masuk air atau kabel kena curi ke atau kabel bawa laut putus. Check korang punya ADSL. Sekurang2nya Noise Margin (Downstream) in dB = 16.0 (Ke Atas) dan Line Attenuation (Downstream) in dB = 30.0 (Ke Bawah).Kalau jadi sebaliknya leh menyebabkan intermitent (frequent disconection).Bleh korang kontek org TM suh test kabel. kalau kabel tu teruk nanti dia org tukar kabel pair supaya leh reduce CRC (Cyclic redundancy check)

3. Modem. Pastikan pakai modem yg elok cth DLink ,Belkin, LevelOne.... Modem TMNut bagi semuanya slow kecuali Aztech ngan Billion...kira average laa.Riger totally out.

4. Faktor waktu/cuaca : Kadang2 hujan lebat line boleh slow . Siang TMNut line slow...malam laju pulak atau sebaliknya


-----------------------------------------------------------------------------

Nak detail lagi tgk bawah...tgk point yg korang tak buat lagi...tgk semua mmg berpinar mata

1. Pastikan korang buat IP static [ Wajib ]

a. Disconnect dulu...lepas tu korang taip kat run camni










c. Pergi katStart Menu > Control Panel > Network Connections


d. Klik kanan kat Local Area Connection dan klikProperties

e. Kat tab General gi katInternet Protocol(TCP/IP) dan klik Properties dan akan naik camni...lepas tu ikut arahan dalam gambar bawah ni..lepas tu klik ok



f. Dah siap semua tu korang pergi kat Local Area Connection...klik kanan lepas tu klik Repair

g. Ok ...bleh connect kat internet

h. utk setting ipv6 static utk vista korang boleh tgk kat sini

http://portforward.com/networking/static-vista.htm

2. Pastikan korang buat OS half-open connections jadi 50 keatas (utk WinXP SP2)[ Wajib ]

ni korang boleh download kat website ni
http://www.lvllord.de

kalau SP3 korang error, xleh guna yg lvllord patcher (EvID4226Patch.exe) ... try yg bawah ni pulak (credit to vax)
http://hwrms.com/blog/?p=17

utk vista korang boleh check kat sini
http://www.mydigitallife.info/2007/04/09/windows-vista-tcpipsys-connection-limit-patch-for-event-id-4226/

aku rekemen korang bukak half-open connections jadi 256

3. Pastikan korang pilih open port antara 49152â??65534 [ Tak Wajib ]

Pastikan korang pilih open port utk client korang dan port forwarding di router/modem antara 49152 â?? 65534. Xda la improve speed tapi ni port yg sesuai bgi mengelakkan bertindih ngan program lain



4. Pastikan korang set open port kat router/modem [ Wajib ]

memula pergi sini macam mana nak buat
http://www.portforward.com/routers.htm

dari page tu pilih Brand dan Model Router yg korang guna... then on next windows pilih Client apa yg korang pakai...pada page tersebut, isikan box yg perlu bg menyenangkan kerja korang.

5. Pastikan korang buat exception kat firewall [ Wajib ]

Sesiapa yg pakai XP Firewall korang boleh tick funcion kat utorrent

Tick kat
Add Windows Firewall Exception

Bagi yg pakai selain pada tu ( contoh KIS ) korang boleh tengok setting ni

Name=Allow UDP Packets [IN/OUT]
Enable=1
Allow=1
Log=0
Warning=0
Protocol=UDP
Direction=InboundOutbound
LocalPort=1024-5000, 50000

Name=Allow TCP Connections [OUT]
Enable=1
Allow=1
Log=0
Warning=0
Protocol=TCP
Direction=OutboundStream
LocalPort=1024-5000

Name=Allow TCP Connections [IN]
Enable=1
Allow=1
Log=0
Warning=0
Protocol=TCP
Direction=InboundStream
LocalPort=50000

Name=DNS Service
Enable=1
Allow=1
Log=0
Warning=0
Protocol=UDP
Direction=OutboundStream
RemotePort=53 

Kalau malas sangat korang disable aje firewall tu atau allow all port utk client korang :)
Penting!!! : Pastikan korang disable stealth mode (kalau ada)


User lain yg memakai firewall selain KIS boleh juga jdikan quote ini sebagai panduan setting (0=no, 1=yes)


6. Pastikan port korang tak buta....nak tau check kat sini http://www.canyouseeme.org/ [ Wajib ]

Korang bleh check kat sini mcm mana takmau bagi buta

Cara Yuna

http://torrent.jiwang.cc/forums.php?action=viewtopic&topicid=8

Cara eiman23x
http://torrent.jiwang.cc/forums.php?action=viewtopic&topicid=13

7. Pastikan korang pakai client yg power mcm utorrent 1.9 Beta [ Wajib ]

aku rekemen korang pakai utorrent 1.9 Beta build 14659 (akan di update di masa ke semasa). Tapi terpulang pada korang.



8. Pastikan korang pakai web proxy utk bypass tracker offline (timeout)(cth : proxomitron) [ Wajib ]

Korang boleh tengok kat sini tutorial dia
http://torrent.jiwang.cc/forums.php?action=viewtopic&topicid=402

takpun try pakai ni ganti proxomitron...ni program open source....just install xyah setting apa2
http://www.privoxy.org/

setup kat utorrent camni

Peringatan !!! : web proxy mcm proxomitron dan provy bukan utk melajukann torrent korang, tapi hanya utk bypass tracker timeout sahaja. Kalau tracker korang tak timeout, tak perlu la pakai web proxy mcm ni.

9. Pastikan korang install peerguardian atau Protowall atau ipfilter[ Tak Wajib ]

Korang pakai salah satu jer...bukan dua2 sekaligus...ni kira tak wajib laa sbb perubahan tu tak nampak sangat

Korang boleh tengok kat sini tutorial ipfilter utk utorrent

http://torrent.jiwang.cc/forums.php?action=viewtopic&topicid=399

utk download peerguardian boleh gi kat sini
http://phoenixlabs.org/pg2/

10. Pastikan korang tukar QoS Bandwidth Reserve Limit kepada 0 [Wajib ]

Buka run, taip gpedit.msc

Lepas tu pi kat :-

Local Computer Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > Network > QOS Packet Scheduler > Limit Reservable Bandwidth

Double click kat Limit Reservable bandwidth. Dia akan tulis kat situ not configured,

ENABLE reservable bandwidth, kemudian set kepada ZERO a.k.a kosong (0).

Pengguna Vista boleh tgk tutorial kat bawah ni


http://www.vistax64.com/tutorials/109326-qos-bandwidth-reserve-limit.html

11. Pastikan korang enable IPv6 (utk XP dan utorrent 1.8 user sahaja) [Experimental !!!!]


Buka run, taipcmd

taip netsh interface ipv6 install utk install ipv6

taipnetsh interface ipv6 set teredo client teredo.ipv6.microsoft.com clientport=34567utk install teredo

Buat exception kat firewall dan portforward utk Port UDP sahaja iaitu : 34567, 3544

lepas tu korang install nih selepas setup semua (utk SP2 Sahaja)
http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS06-064.mspx

RESTART PC KORANG

Utk pastikan korang berjaya pergi kat run, taip camnicmd /k netsh interface ipv6 show teredo .... kalau berjaya dia akan naik seperti di bawah ni


Teredo Parameters
---------------------------------------------
Type : client
Server Name : teredo.ipv6.microsoft.com
Client Refresh Interval : default
Client Port : 34567
State : qualified


Type : teredo client
Network : unmanaged
NAT : cone 


Nak test ping ipv6 pulak korang pergi kat run, taip camni cmd /k ping -6 www.kame.net
kalau berjaya , dia akan naik seperti bawah ni


Pinging www.kame.net [2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085] with 32 bytes of data:


Reply from 2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085: time=2616ms
Reply from 2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085: time=1244ms
Reply from 2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085: time=1191ms
Reply from 2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085: time=1358ms

Ping statistics for 2001:200:0:8002:203:47ff:fea5:3085:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 1191ms, Maximum = 2616ms, Average = 1602ms 


Jgn Lupa...lepas setting ipv6 kena restart
Kesan baik

- Connection korang laju


Kesan Buruk

- PC korang mungkin "heng" dan slow kalau tak menjadi trick ni... kalau tak heng korang selamat !!!
- Port client yg xsapot IPv6 mungkin buta (cth emule)


Kalau korang menyesal install ipv6 kat pc korang, ni aku bagi cara nak uninstall ipv6/teredo
taip kat command prompt cam ni


1. netsh interface ipv6 set teredo disable utk disable teredo client

2. netsh interface ipv6 uninstall

3. Restart

--------------------------------------------------------

Pengguna Vista pun kalau nak disable teredo pun boleh jgak...caranya seperti di bawah

netsh interface teredo set disable

ataupun

*Klik Start, kemudian Control Panel.
*Klik kat System and Maintenance link.
*Klik kat Device Manager.
*Continue onUAC prompt.
*Kat device manager, klik View menu dan tanda Show hidden devices
*Buka Network Adapters tree.
*Klik kanan kat Teredo Tunneling Pseudo-Interface dan tekan Disable.
*Klik kanan kat 6to4 Adapter dan tekan Disable.



12. Pastikan korang buat portforward dan excepton firewall utk port 1024-5000 [ Tak Wajib ]

Cara set ialah 1024(start), 5000(end). Port range 1024-5000 juga di kenali sebagai Ephemeral Port, tugasnya utk increase allocation dan untuk temporary outgoing connection


Enable P2P Networking Services dekat Add/Remove Windows Component [ Wajib ]

Caranya, ikut step di bawah

Start Menu > Set Program Access and Defaults > Add/Remove Windows Components > Networking Services > Klik Button Details.. di bawah > Tick Peer-To-Peer > OK > Next > Finish 


TAMAT

0 comments:

Post a Comment