Pasang Back to Top dan Home Button

 on Sunday  


Back to top dan home button yang boleh anda lihat pada sisi kanan dan kiri blog ini adalah fungsi yang dapat anda bina sendiri secara costum. Ia mungkin dapat memudahkan visitor untuk explore blog yang mempunyai layout yang panjang. Hanya perlu klik button Back to top, dan visitor sudah pun selamat sampai ke header blog.

Button boleh disesuaikan mengikut pilihan sendiri jika mampu untuk mengubahnya, jika tidak, memadailah dengan menggunakan button yang serupa dengan blog ini. Sama aja. Tak menjejaskan apa pun. Heh.

Untuk memasang button back to top dan Home ini, sila ikut beberapa langkah yang mudah dibawah.

p/s: Sila save script template.Klik pada Download Full Templates. PENTING oOo bila nak edit script template. Bukan main-main kerja.


Langkah 1

Log in blog=> Dashboard => Layout => Edit HTML. Tick pada Expand Widget Template..Kat mana tu? Jawapan: Cari sampai dapat ye..

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard ataupun papan kekunci atau, sila tekan Ctrl+ F. Taip kod </head> pada ruang Find yang terpapar di atas taskbar (tangan sambil tunjuk tempat tekan Start). Kemudian, tekan Enter.

Langkah 3

Salin atau edit kod di bawah (jika perlu) dan paste di atas atau sebelum kod </head>

p/s: Kod yang di bold boleh di edit  (jika perlu).

<a href="#" style="position: fixed; right: 1px; top: 260px;" title="Back to Top"><img height="21" src="http://4.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SxuSQwW77uI/AAAAAAAAAsc/qXqE9on4u5k/s320/up.png" width="21" /></a><a href="http://URL anda.blogspot.com/" style="position: fixed; right: 1px; top: 287px;" title="Home"><img height="21" src="http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SxuSNhQnfiI/AAAAAAAAAsU/vFPaDmaIMQE/s320/home1.png" width="21" /></a>
<a href="#" style="left: 1px; position: fixed; top: 260px;" title="Back to Top"><img height="21" src="http://4.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SxuSQwW77uI/AAAAAAAAAsc/qXqE9on4u5k/s320/up.png" width="21" /></a><a href="http://URL anda.blogspot.com/" style="left: 1px; position: fixed; top: 287px;" title="Home"><img height="21" src="http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SxuSNhQnfiI/AAAAAAAAAsU/vFPaDmaIMQE/s320/home1.png" width="21" /></a>

Akhir sekali, klik Preview. Pun penting juga. Jika tiada mesej Error yang bertulisan merah terpapar, klik saja Save.

Pasang Back to Top dan Home Button 4.5 5 Unknown Sunday Back to top dan home button yang boleh anda lihat pada sisi kanan dan kiri blog ini adalah fungsi yang dapat anda bina sendiri secara ...


No comments:

Post a Comment

J-Theme